Over ons bedrijf

Groenings Hofke is in 1978 opgericht als kleinschalig biologisch teeltbedrijf van groenten en kleinfruit, met een accent op bijzondere kleinfruitrassen. Meer op de achtergrond leefde daarbij het idee van een eigen groente- en fruitverwerking. De ontwikkeling is te beschrijven als een voortdurende zoektocht naar een eigen zinvolle en economisch realistische plek binnen de algemene ontwikkeling van de biologische sector.

In het verloop der jaren zijn er enkele uitgangspunten gegroeid die in algemene zin kenmerkend zijn geworden voor het bedrijf:

Inmiddels is Groenings Hofke in haar ontwikkeling op het punt gekomen dat het verwerkingsdeel verreweg het belangrijkste is geworden. Er zijn een bedrijfskeuken met persen, ketels en afvulapparatuur ontstaan naast een loods voor gewone opslag, koelopslag en vriesopslag. Palletwagens en heftruck dienen voor intern transport. Er worden voor klanten in heel Nederland (en een klein beetje daarbuiten) in nauw overleg en voornamelijk in de vorm van dagproducties, producten gemaakt "in maatwerk" (ook bv als private label of als zgn streekproduct). De producten kunnen zijn sap, nectar, siroop, saus, beleg, jam, halffabrikaten voor bakkerijen etc, alles van diverse fruitsoorten en -rassen, al dan niet in fruitcombinatie en volgens klantspecifiek recept. De schaal is boven huishoudschaal (1000 stuks per dagproductie) en onder fabrieksschaal (5000 stuks).

Op twee percelen van samen 1,5 ha staan meerdere teelten die op dit moment niet productief zijn. Als meer bijzondere fruitsoorten kunnen we noemen: moerbei, kornoelje, vlier, jostabes en thaybes. Daarnaast zijn er de aalbessoorten, bramen, frambozen en wat appelbomen. Er is een tuinbouwschuur in gebruik voor stalling van diverse kleine tuinbouwmachines en teeltmaterialen.

In het verleden is gebleken dat de kleinschaligheid van de teelten aanknopingspunten biedt voor mensen die in therapeutisch kader willen/moeten werken.

Tot in het meer recente verleden vormden de bijzondere vruchtensoorten mede de basis voor een productenlijn onder Groenings Hofke's eigen naam.

Augustus 2017